2018 m. kovo 26 d., pirmadienis

                                               Kimas

                       Nemokslinė fantastika Šr. Korėjos tema

   Šiuo metu, po ką tik tvyrojusios mirtinos įtampos, Korėjos pusiasalyje yra viltingo laukimo metas. Artinasi derybos su šiauriniu pūgžliu ir netikėtumai gali būti neįtikėtini.
   Paprasčiau tariant, dabar svarbu kokias sąlygas nusiginklavimui iškels Kimas ir ar sutiks su tuo Pietų Korėja ir Trumpas. Tai štai, dabar įsivaizduokime idealų štormą:
   Ne visi žino, bet Kimas mokslus baigė Šveicarijoje, ilgai ten gyveno ir yra visiškas hedonistas. Tarkim, kad jis yra išsilavinęs vakarietiškų pažiūrų žmogus, kuris tiesiog priverstas vaidinti bepročio rolę, bandydamas be kraujo išvairuoti į laimingą ateitį.
   Tarkim, kad jis turi neįvardintų sąjungininkų Pietų Korėjoje, kurie yra labai toliaregiai.
   Tarkim, kad Trumpas nėra prietranka arba greta jo reikiamu momentu atsiras labai protingas žmogus, kurio jis paklausys.
   O dabar prisiminkim kaip buvo su Kinija: buvo konfrontacija, buvo sankcijos, buvo proxy karai Korėjoje ir Vietname. Bet vieną dieną Mao nusprendė "pakeisti šeimininką" (čia jei žiūrint Maskvos akimis), o Amerikai prireikė naujo sąjungininko ir Kisingeris jį rado. Kinija tapo draugu, niekas iš esmės į jos vidaus reikalus nesikišo. Vakarų pinigai ir technologijos "padarė" Kiniją. Iš badaujančios viduranžių lindynės ji tapo šalimi, kuri tuoj tuoj taps pasaulio lydere.
   Akivaizdu, jėgos pusiausvyra regione kinta ir galimai Amerikai nepakenktų naujas sąjungininkas.
   Gal būt Šr. Korėja gali pakartoti Kinijos kelią? Bet galimas ir dar fantastiškesnis variantas: Kimas įdėmiai stebėjo Xi kelią. Ir jis kartos kinų kelią iki galo. Jis nori būti klestinčios šalies imperatoriumi. Korėjos monarchinės tradicijos siekia tūkstantmečius, o monarchija net gali leisti sau būti liberali. Kaip kokia Japonija. Nes įprastai Rytų demokratijos jokiu liberalizmu nepasižymi.
   Tapęs imperatoriumi, jis net galėtų suvienyti Korėją. Iniciatyvai einant iš šiaurės, o ne pietų. Suvienyta Korėja būtų Japonijai lygi ar net galingesnė ekonomika. Kieno pusėje ji bus?
P. S. Na ką aš sakiau? Visai nemokslinė fantastiškai fantastinė fantastika.